Dostupni linkovi

Modi: Ukidanje autonomije Kašmiru pomoći će da se iskorijeni terorizam


Narendra Modi, premijer Indije
Narendra Modi, premijer Indije

Kašmiru, indijskoj regiji sa većinskim muslimanskim stanovništvom ukinuta je autonomija kako bi se oslobodila od od terorizma i separatizma koje podstiče Pakistan, izjavio je u četvrtak premijer Indije Narendra Modi.

U svom prvom obraćanju nakon odluke o ukidanju specijalnog statusa Kašmira u ponedjeljak Modi je istaknuo sigurnost kao jedan od glavnih razloga "historijske odluke".

"Prijatelji, potpuno vjerujem da ćemo Džamu i Kašmir moći osloboditi terorizma i separatizma u okviru ovog (novog) sistema", rekao je Modi, prenosi AFP.

Modi je rekao da je nuklearni rival Pakistan iskoristio poseban status Kašmira "kao oružje protiv države kako bi pogrijao strasti nekih ljudi" protiv Indije.

Dodao je da posebni status "nije donio ništa osim terorizma, separatizma, nepotizma i velike korupcije".

Kašmir je 1972. pod nadzorom UN-a podijeljen Linijom kontrole (LOC) na dva područja, jedan kojim upravlja Indija a drugim Pakistan. Dva od tri rata između Indije i Pakistana nakon njihove nezavisnosti od britanske vladavine, vođena su zbog Kašmira.

Modi je naglasio je i kako je Kašmir sada u potpunosti dio indijske unije, da će ta regija imati više radnih mjesta, a borba protiv korupcije i birokratija, uključujući neke infrastrukturne projekte će biti ubrzani.

Istakao je i da će izbori za lokalne skupštine biti održani ubrzo, te da će građani Kašmira sami birati svoje vrhovne ministre, piše Reuters.

Od najave ukidanja specijalnog statusa Kašmir je u blokadi, bez telefonskih veza i interneta, brojni opozicioni političari iz regije su u kućnom pritvoru, a hiljade vojnika je raspoređeno da održavaju mir.

"Želim uvjeriti kolege u Džamuu i Kašmiru da će stvari polako postajati normalne i da će se njihovi problemi smanjivati", naglasio je Modi.

Zašto je Kašmir kontroverzan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

XS
SM
MD
LG