Dostupni linkovi

Sirijski Kurdi oprezno pozdravili tursko-američki sporazum


Turski vojnici u Siriji
Turski vojnici u Siriji

Vodeći zvaničnik sirijskih Kurda u četvrtak je oprezno pozdravio američko-turski sporazum o uspostavi zajedničkog operativnog centra za sjever Sirije, ali je dodao da su detalji sporazuma ostali nejasni.

"Taj sporazum mogao bi označiti početak novog pristupa, ali nam je potrebno još detalja" izjavio je Aldar Khalil za AFP.

"Procijenit ćemo sporazum na osnovu detalja i činjenica, ne naslovnica" kazao je.

Turski i američki zvaničnici usuglasili su se oko uspostave zajedničkog operativnog centra koji bi nadzirao upravljanje nad sigurnom zonom i ublažio bi napetosti između Ankare i kurdskih snaga u Siriji koje uživaju američku podršku.

Nikakvi detalji o površini ili o prirodi zone nisu objavljeni, ali izgleda da je sporazum omogućio izvjesno olakšanje nakon što je Turska zaprijetila trenutnim napadom na jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG), koje kontroliraju velike površine u sjevernoj Siriji.

YPG su ključni američki saveznik u borbi protiv radikalne grupe Islamska država.

Ankara ih, međutim, smatra "terorističkim" ogrankom snaga Radničke partije Kurdistana (PKK), koje predvode krvavu pobunu u Turskoj u proteklih 35 godina.

Dok se borbe protiv Islamske države privode kraju u sjeveroistočnoj Siriji, perspektiva mogućeg američkog povlačenja pojačala je kurdska strahovanja od turskog napada kojim Ankara već dugo vremena prijeti.

Turski mediji u posljednjim su sedmicama u više navrata prikazivali snimke vojnih konvoja kako se kreću prema pograničnoj regiji, prevozeći opremu i borbene jedinice.

Khalil je kazao da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan "još insistira na eliminaciji našeg prisustva" uprkos sporazumu postignutom sa SAD-om.

Turska je već izvela prekogranične napade na položaje YPG u 2018., osvajajući većinsku kurdsku enklavu Afrin uz podršku savezničkih pobunjeničkih snaga, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG