Dostupni linkovi

Turska najavila operaciju protiv Kurda istočno od Eufrata


Turski vojnici u Siriji

Turska planira da pokrene ofanzivu na severu Sirije, istočno od reke Eufrat, kako bi uklonila kurdske borce za koje smatra da su teroristi, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan.

"Ušli smo u Afrin, Džarabulus i Al Bab. Ići ćemo dalje istočno od Eufrata", rekao je Erdoan aludirajući na lokacije u kojima se nalaze sirijski pobunjenici koji imaju podršku Turske.

"Obavestili smo Rusiju i Ameriku, jer sve dok budemo bili izloženi zlostavljanju, nećemo moći da ćutimo", rekao je sinoć Erdoan u televizijskom obraćanju.

Turski predsednik mesecima preti da će pokrenuti ofanzivu protiv kurske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koju podržavaju SAD.

Erdoan to još nije sproveo u delo posle predloga SAD o formiraju "zone bzebdnosti" kako bi se izbegla turska intervencija. Međutim, Ankara se prošle godine žalila na razmenu vatre između turskih vojnika i kurdskih boraca.

Erdoan je dao izjavu uoči dolaska američke vojne delegacije koja će sa turskim zvaničnicima razgovarati o toj "zoni bezbednosti".

Turska smatra kurdske borce teroristima, ali se SAD oslanjaju na njih u iskorenjivanju Islamske države u Siriji.

XS
SM
MD
LG