Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bombaški napadi u Bangkoku 'mogu biti povezani sa politikom'


Policijski službenici analiziraju ostatke eksplozivne naprave, Bangkok

Serija bombaških napada u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku prošle sedmice može biti povezana sa politikom, javila je policija u četvrtak dok vlasti progone više desetina osumnjičenih u vezi s napadima.

Šest malih bombi i šest zapaljivih uređaja nestalo je prošlog petka, jer je grad bio domaćin sastanka ministara vanjskih poslova jugoistočne Azije kojem su prisustvovali i diplomate iz Sjedinjenih Država, Kine i drugih svjetskih sila.

U eksplozijama je ranjeno četvoro ljudi, a policija je u početku rekla da su napadi povezani s pobunom na jugu Tajlanda gdje je većinsko muslimansko stanovništvo, a u kojoj je od 2004. godine poginulo više od 7.000 ljudi.

Dvojica osumnjičenih koji su uhapšeni u petak su iz provincije Narathiwat u vladaju nemiri. Oni su među 15 osumnjičenih za napade, ali nemaju svi veze s pobunom na jugu, a neki su napustili zemlju, objavila je policija.

"Vjerujem da je to povezano s političkim pitanjem", izjavio je u petak šef policije Chaktip Chaijinda na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od napada.

Pročitajte: Ideolog Crvenih Kmera umro bez kajanja za zločine njegove politike

XS
SM
MD
LG