Dostupni linkovi

Frid: Savez Srbije i Rusije ne bi bio od pomoći srpskom narodu


Danijel Frid
Danijel Frid

Ekspret za ruska pitanja u Atlantskom savetu i bivši visoki američki diplomata Danijel Frid ocenio je da savez Srbije i Rusije ne bi bio od pomoći srpskom narodu.

"Ne znam kako bi ideja da Srbija postane privezak Rusije ili bude pod ruskom kontrolom ili deo Putinovog sistema bila od pomoći Srbiji ili srpskom narodu", rekao je Frid za Glas Amerike.

Prema njegovom mišljenju, "osnovna poenta je da Srbija realizuje svoju evropsku budućnost, a ne budućnost jednog od prijatelja Moskve, koji imaju tendenciju da ne budu naročito uspešni".

"Ne govorim o tome da Srbija postane saveznik Sjedinjenih Država, možda su sećanja na rat na Kosovu suviše sveža za to. Ako Srbija ne želi da kupuje američku vojnu opremu zašto ne kupi francusku jer su odnosi sa tom zemljom u redu?", upitao je Frid.

Rusija je Srbiji krajem jula uručila deset oklopno-izviđačkih vozila za koja predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da su dobijena na poklon.

Danijel Frid ukazuje da bi ruska vojna oprema, koliko god zastarela, mogla da poremeti balans u već nestabilnom regionu.

"U okvirima bivše Jugoslavije, Kosovo, Republika Srpska, BiH, nisu stabilne oblasti. Problem nije ova vojna oprema koja je uzgred rečeno zastarela. To je u osnovi ruski škart i Srbija ne dobija nešto najbolje. Problem je u sugestiji da je Srbija još uvek zainteresovana da postane neka vrsta mosta između Rusije i Zapada ili neka vrsta neutralne zemlje, a ja jednostavno ne vidim kako je to u bilo čijem interesu", smatra američki stručnjak.

Frid misli da je Rusija zainteresovana da privuče što je moguće više država klijenata.

"Ona nastoji da podstakne anti-zapadna osećanja u Srbiji, a rezultati toga su savršeno predvidljivi. Ruski saveznici obično završe u siromaštvu, korupcija je na višem nivou, imaju slabiju vladavinu zakona i manje su integrisani u svetsku zajednicu od zemalja koje nastoje da se približe EU", rekao je Frid.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG