Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pompeo očekuje skore pregovore sa Sjevernom Korejom


Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u srijedu kako se nada da će pregovori o denuklearizaciji uskoro započeti između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, uprkos ponovljenim testiranjima rakete Sjeverne Koreje i kašnjenjem u ponovnom pokretanju razgovora.

"Nadamo se da ćemo se u narednim sedmicama vratiti za pregovarački stol", rekao je Pompeo novinarima u State Departmentu. "Planiramo pregovore za nekoliko sedmica i očekujemo da se dva tima ponovo okupe."

Predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un dogovorili su se na sastanku 30. juna da nastave razgovore preko dužnosnika koji se nalaze u zastoju od neuspjelog samita u Hanoju u februaru. Od tada je Sjeverna Koreja provela niz testiranja raketa kratkog dometa.

Pompeo je nekoliko puta nakon sastanka Trump-Kim sugerirao da su pregovori neminovni, prvo rekavši 30. juna da će se oni vjerojatno desiti za dvije ili tri sedmice.

Sjeverna Koreja je više puta testirala balističke rakete kratkog dometa i upozorila na mogući prekid zamrzavanja nuklearnih i raketnih proba dugog dometa koji je na snazi od 2017. godine.

U srijedu su državni mediji Sjeverne Koreje rekli da je Kim rekao da je lansiranje taktičkih vođenih raketa u utorak upozorenje Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji zbog njihovih zajedničkih vojnih vježbi, koje su započele ove sedmice.

Trump i njegova administracija pokušali su umanjiti lansiranja, rekavši da ona ne krše obećanje Kima da neće nastaviti nuklearne testove.

"Gledali smo aktivnosti koje se odvijaju unutar Sjeverne Koreje", rekao je Pompeo."Imali smo na umu da, kada smo došli tamo, da su se odvijala nuklearna testiranja. To se nije dogodilo", rekao je Pompeo. "Ne ispaljuju se projektili dugog dometa."

"Sada je na nama zadatak da izvršimo ono što su se dva lidera dogovorila podržati u junu prošle godine u Singapuru", dodao je Pompeo, pozivajući se na prvi samit između Kima i Trumpa.

U Singapuru sjevernokorejski lider se obavezao da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a dvije strane su se složile da uspostave novu eru odnosa. Trump je također obećao obustavu velikih vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja: Testiranje balističkih raketa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

XS
SM
MD
LG