Dostupni linkovi

Pakistan kaže da će pogoršati diplomatske odnose s Indijom zbog Kašmira


Indijski imigranti napuštaju Džamu
Indijski imigranti napuštaju Džamu

Pakistan je u srijedu rekao da će "pogoršati" diplomatske odnose i obustaviti bilateralnu trgovinu sa suparničkom Indijom, nakon što je New Delhi oduzeo poseban status svom dijelu Kašmira.

Susjedne zemlje Kina i Pakistan, obje tvrde da imaju pravo na region, izrazili su žestoko protivljenje takvom potezu Indije kojom se odbacuje ustavna odredba koja je dozvolila jedinoj državi sa većinskim muslimanskim stanovništvom da donosi vlastite zakone.

Premijer Pakistana Imran Khan ranije je obećao da će se boriti protiv odluke Indije da ukine autonomiju onog dijela Kašmira kojim ona upravlja. Khan je rekao da je taj korak Indije u suprotnosti s međunarodnim pravom, dodajući da se plaši da bi Indija mogla izvršiti etničko čišćenje.

Vlada Indije pokrenula je proces za opoziv dijela Ustava koji Kašmiru daje poseban status, što predstavlja potez bez presedana koji bi mogao dovesti do nemira u ovom regionu.

Član 370 kojeg indijska vlada pokušava ukinuti je veoma osjetljiv dio Ustava jer on garantuje autonomiju Kašmiru, zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom. On omogućuje državi vlastiti ustav, zasebnu zastavu i nezavisnost o svim pitanjima osim vanjskih poslova, odbrane i komunikacija.

Ova odluka znači i ukidanje zabrane kupovine imovine za ljude izvan Džamua i Kašmira, čime se otvara put Indijcima da ulažu i naseljavaju se ovdje kao i u bilo kom drugom dijelu Indije.

Kritičari ovog poteza smatraju da se ukidanjem člana 370 Vlada nada da će promijeniti većinsko muslimansku demografiju Kašmira.

XS
SM
MD
LG