Dostupni linkovi

Turska pojačava aktivnosti na traženju gasa kod Kipra


Redžep Tajip Erdoan

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj izjavio je danas da je Ankara poslala istraživački brod da se pridruži onima za bušenje gasa koji se od ranije nalaze u vodama kod etnički podeljenog Kipra.

Na skupu povodom 45. godišnjice turske invazije na Kipar, Oktaj je rekao da se Turska nikada neće povinovati sankcijama koje joj je Evropska unija uvela zbog bušenja u tim vodama i da neće oklevati u odbrani svojih i prava kiparskih Turaka na energetske rezerve.

EU je uvela sankcije Ankari, navodeći da Turska krši medjunarodno pravo bušenjem gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra.

U pismu upućenom lideru kiparskih Turaka Mustafi Akindžiju, turski predsednik Redžep Tajip Erdoan naveo je da njegova vojska neće oklevati da preduzme akciju na Kipru ako bude neophodno.

"Niko ne treba da sumnja da slavna turska vojska koja Kipar ne smatra ništa drugačijim od svoje otadžbine, neće oklevati, ako bude potrebno, da ponovo preduzme korak kao pre 45 godina kada su u pitanju životi i bezbednost kiparskih Turaka", naveo je Erdoan.

On je medjutim dodao da će Turska raditi na "poštenom i trajnom rešenju" za Kipar. Slanjem mirovnih trupa UN 1964. godine Kipar je podeljen zbog upornih medjunacionalnih sukoba sa nekoliko stotina poginulih. Posle puča pristalica ujeinjenja s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever naseljen turskom manjinom i proglasila "Tursku Republiku Severni Kipar" koju samo Ankara priznaje. Turska je na okupirani sever ostrva doselila više od 35.000 vojnika s porodicama i druge naseljenike. Kipar je 2004. primljen u EU, ali povlastice članstva uživa jedino južni deo ostrva.

XS
SM
MD
LG