Dostupni linkovi

Kineski zvaničnik: Hong Kong se suočava s najtežom krizom od primopredaje


Detalj sa protesta u Hong Kongu, 5. avgust
Detalj sa protesta u Hong Kongu, 5. avgust

Hong Kong se suočava s najtežom krizom otkako je vraćen pod kinesku vladavinu u 1997. godini, izjavio je u srijedu čelnik Ureda za pitanja Hong Konga i Makaua, dok novi antivladini protesti potresaju azijsko finansijsko središte.

"Kriza u Hong Kongu traje već 60 dana, i postaje sve teža i teža", izjavio je Zhang Xiaoming, jedan od najvših kineskih zvaničnika za pitanja Hong Konga, tokom sastanka u južnom kineskom gradu Shenzhenu.

"Nasilne aktivnosti se intenziviraju, a uticaj na društvo se širi. Hong Kong sada je suočen s najtežom situacijom od primopredaje", kazao je.

Hong Kong se suočava s višemjesečnim povremeno nasilnim protestima koji su počeli s protivljenjem sada ukinutom zakonu o izručenju koje se pretvorilo u direktni izazov vladi uzdrmane čelnice Carrie Lam i pozivima na potpunu uspostavu demokratije.

Protesti u Hong Kongu, koji su nastavljeni i danas, predstavljaju veliki izazov kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, koji se također suočava s trgovinskim ratom sa Sjedinjenim Državama i usporenim ekonomskim rastom.

Zhang je danas sazvao sjednicu na kojoj se raspravljalo o političkoj krizi u Hong Kongu i u kojoj su učestvovali honkonški delegati u kineskom parlamentu.

Govoreći nakon sastanka, nekoliko učesnika diskusije kazali su da je Zhang citirao govore bivšeg kineskog vrhovnog vođe Deng Xiaopinga iz 1984. i 1987. godine u kojima je kazao da "centralna vlada mora intervenirati" ukoliko se "previranja" u Hong Kongu nastave.

Nikakvi konkretni rokovi nisu, međutim, pomenuti o slanju Narodne oslobodilačke vojske, koja ima kasarnu u Hong Kongu, radi suzbijanja nemira, dok su mediji naveli Zhangove riječi kako je vlada u Pekingu uvjerena u sposobnosti vlade Hong Konga i lokalne policije da se nose s nemirima, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG