Dostupni linkovi

UN: Nastavit ćemo pomagati narodu Venecuele


Antivladini protesti u maju u Karakasu
Antivladini protesti u maju u Karakasu

Saradnja sa vlastima Venecuele, kao i drugim nacionalnim i međunarodnim igračima nastavit će se u službi pomaganja narodu Venecuele, saopštili su iz Ujedinjenih nacija.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric saopštio je u utorak da je UN svjestan odluke administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da zamrzne imovinu vlade Venecuele, ali je ujedno i naveo neophodnost omogućavanja ulaska humanitarne pomoći u zemlju.

"Veoma je važno da na prvo mjesto stavimo potrebe naroda Venecuele", rekao je Dujarric. On je također dodao da "postoje jasni humanitarni principi na međunarodnom nivou koji znače da humanitarna pomoć morabiti dozvoljena i da mora stići do onih kojima je najpotrebnija."

Glasnogovornik UN-a je također dodao da u Venecueli UN radi na tome da u skladu sa međunarodnim principima, osigura da pomoć, uključujući pomoć za djecu, je dostavljena prikladno.

Sjedinjene Američke Države zamrzle su svu imovinu vlade Venecuele u eskalaciji sukoba sa socijalističkim liderom Nikolasom Madurom. Zabrana Amerikancima da posluju sa vladom u Venecueli stupa na snagu odmah.

U izvršnom naređenju koje je potpisao predsednik SAD Donald Trump navodi se da je Maduro nastavio "uzurpaciju" vlasti i kršenje ljudskih prava.

Trumpova administracija je u januaru priznala opozicionog vođu Huana Gvaida kao zakonitog lidera Venecuele.

Prethodne sankcije bile su usmjerene na naftnu industriju Venecuele. Najveći dio prihoda Venecuele je upravo od izvoza nafte.

XS
SM
MD
LG