Dostupni linkovi

Kina upozorava Indiju na 'obrnute sankcije' ako Huawei bude blokiran


Kina je poručila Indiji da ne blokira njezinu kompaniju Huawei Technologies iz poslovanja u zemlji, upozoravajući da bi to moglo imati posljedice za indijske firme koje posluju u Kini, rekli su izvori za agenciju Reuters.

U Indiji bi trebalo da budu održana suđenja za slučajeve instaliranja 5G mobilne mreže u narednih nekoliko meseci, ali ta zemlja još nije odlučila hoće li pozvati kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme da učestvuje, izjavio je ministar za telekomunikacije Ravi Shankar Prasad.

Huawei, najveći svjetski proizvođač u svijetu telekomunikacija, nalazi se u središtu geopolitičkog prepucavanja između Kine i Sjedinjenih Država. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je u maju ovu kompaniju na crnu listu, pozivajući se na zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti. Trump je zamolio zemlje saveznice da ne koriste opremu Huaweija za koju navodi da bi Kina mogla iskoristiti za špijuniranje.

Dva izvora koja su uključena u interne rasprave u New Delhiju, rekli su da je indijski ambasador u Pekingu Vikram Misri pozvan 10. jula u kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi saslušao kinesku zabrinutost zbog američke kampanje za uklanjanje Huaweija iz 5G mobilne infrastrukture širom svijeta.

Tokom sastanka, kineski dužnosnici rekli su da bi moglo doći do "obrnutih sankcija" protiv indijskih firmi koje se bave poslovanjem u Kini ako Indija blokira Huawei zbog pritiska Washingtona, rekao je jedan od izvora, pozivajući se na riječi ambasadora.

Odgovarajući na pitanja Reutersa, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se Peking nada da će Indija donijeti neovisnu odluku o ponuđačima 5G.

XS
SM
MD
LG