Dostupni linkovi

Dodik odbacio optužbe SDS-a da je kapitulirao


Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da vjeruje da će doći do formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovini u zadatom roku te je odbacio optužbe lidera SDS-a Mirka Šarovića da je jučer potpisani sporazum njegova kapitulacija.

Kaže da nema potrebe da se pravda Šaroviću kojeg je, dodaje, vjerovatno pogodilo to da je jučer postignut dogovor o formiranju novog Vijeća ministara BiH.

"Svi elementi sporazuma su u skladu s interesima i aktima RS, prije svega s rezolucijom o vojnoj neutralnosti", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u RS-u, koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.

Ponovio je da saradnja s NATO savezom, kao i drugim vojnim organizacijama, nije sporna, što su i ranije govorili, ali da nije prihvatljivo članstvo u NATO-u.

"U sporazumu toga i nema, a u perspektivi se o tome može razgovarati, ali svi odgovorni ljudi iz RS uvijek imaju na umu rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti", rekao je lider SNSD-a.

Najavio je da će vladajuća koalicija u RS, nakon što Predsjedništvo BiH imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, shodno njihovim pozicijama, razgovarati o učešću na nivou BiH.

I Dodik i ostali lideri vladajuće većine u RS misle da je ovo bilo nepotrebno dugo čekanje na formiranje novog Vijeća ministara BiH te su ponovili da će RS slijediti Srbiju kada je u pitanju vojna saradnja.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da ne vidi ništa problematično u sporazumu lidera tri stranke na nivou BiH, te da se neopravdano dugo čekalo na taj korak.

I u Demokratskom narodnom savezu, Socijalističkoj partiji, Demosu, Ujedinjenoj Srpskoj pozdravljaju jučerašnji sporazum, dok je lider NDP-a Dragan Čavić rekao da su u sporazum uključeni i stavovi iz rezolucije Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

XS
SM
MD
LG