Dostupni linkovi

Dodik odbacio optužbe SDS-a da je kapitulirao


 Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da vjeruje da će doći do formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovini u zadatom roku te je odbacio optužbe lidera SDS-a Mirka Šarovića da je jučer potpisani sporazum njegova kapitulacija.

Kaže da nema potrebe da se pravda Šaroviću kojeg je, dodaje, vjerovatno pogodilo to da je jučer postignut dogovor o formiranju novog Vijeća ministara BiH.

"Svi elementi sporazuma su u skladu s interesima i aktima RS, prije svega s rezolucijom o vojnoj neutralnosti", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u RS-u, koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.

Ponovio je da saradnja s NATO savezom, kao i drugim vojnim organizacijama, nije sporna, što su i ranije govorili, ali da nije prihvatljivo članstvo u NATO-u.

"U sporazumu toga i nema, a u perspektivi se o tome može razgovarati, ali svi odgovorni ljudi iz RS uvijek imaju na umu rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti", rekao je lider SNSD-a.

Najavio je da će vladajuća koalicija u RS, nakon što Predsjedništvo BiH imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, shodno njihovim pozicijama, razgovarati o učešću na nivou BiH.

I Dodik i ostali lideri vladajuće većine u RS misle da je ovo bilo nepotrebno dugo čekanje na formiranje novog Vijeća ministara BiH te su ponovili da će RS slijediti Srbiju kada je u pitanju vojna saradnja.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da ne vidi ništa problematično u sporazumu lidera tri stranke na nivou BiH, te da se neopravdano dugo čekalo na taj korak.

I u Demokratskom narodnom savezu, Socijalističkoj partiji, Demosu, Ujedinjenoj Srpskoj pozdravljaju jučerašnji sporazum, dok je lider NDP-a Dragan Čavić rekao da su u sporazum uključeni i stavovi iz rezolucije Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

XS
SM
MD
LG