Dostupni linkovi

Šefica vlade Hong Konga: Grad je na ivici opasne situacije


Prosvjednici na gradskom trgu u Hong Kongu
Prosvjednici na gradskom trgu u Hong Kongu

Prodemokratski prosvjednici u Hong Kongu doveli su grad na ivicu "veoma opasne situacije" upozorila je u ponedjeljak šefica vlasti Hong Konga Carrie Lam, u vrijeme kada su željezničke i međunarodne avionske linije u ovom globalnom financijskom središtu u kaosu.

Današnji pokušaj gašenja gradskog prometa dio je generalnog štrajka, kojim prosjednici pokušavaju pokazati da i dalje imaju veliku potporu javnosti nakon dvomjesečnih sve većih nemira.

Lam, koja se rijetko pojavljuje u javnosti od početka krize, upozorila je prosvjednike da neće popustiti pod rastućim pritiskom.

"Oni su ozbiljno poremetili zakon i red u Hong Kongu i guraju naš grad, koji volimo i čijoj smo gradnji pomogli, na ivicu veoma opasne situacije", rekla je Lamo, prenio je AFP.

Ona je dodala da pozivi prosvjednika na "revoluciju" predstavljaju izazov za okvir "jedna zemlja dva sustava", pod kojim Hong Kong funkcionira od kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine.

"Usuđujem se kazati da oni pokušavaju uništiti Hong Kong", rekla je Lam, koju je na funkciju imenovala komisija naklonjena vlastima u Pekingu.

Aktivisti su sišli u stanice podzemne željeznice tijekom jutarnje gužve i namjerno držali vrata otvorenim da bi spriječili polazak vlakova i paralizirali velike dijelove mreže koju svakodnevno koriste milijuni ljudi.

Istodobno se diljem grada održavaju skupovi u parkovima, na javnim trgovima i u tržnim centrima.

Policija je priopćila da je upotrijebila suzavac protiv jedne skupine prosvjednika u stambenom okrugu i da se više nasilja očekuje u večernjim satima.

Prosvjedi su počeli zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju žitelja Hong Konga, osumnjičenih za razna djela, vlastima u Pekingu.

Protivnici tog zakona smatraju ga prijetnjom slobodama Hong Konga, garantiranim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je prijedlog zakona o izručenju povučen, prosvjedi su nastavljeni, a prosvjednici su proširili zahtjeve na izravne izbore i istragu protiv policije zbog prekomjerne sile pri suzbijanju prosvjeda.

XS
SM
MD
LG