Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Velika Britanija uz SAD u misiji u Ormuskom moreuzu


Ilustrativna fotografija

Velika Britanija je danas saopštila da će sarađivati sa SAD u novoj međunarodnoj pomorskoj bezbednosnoj misiji koja treba da zaštiti trgovačke brodove u Ormuskom moreuzu, prenosi Beta pozivajuči se na AP.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je da će brodovi mornarice Velike Britanije i SAD pratiti trgovačke brodove dok prolaze kroz taj strateški prolaz koji je nedavno postao žarište tenzija između Irana i Zapada.

SAD traže od saveznika da učestvuju u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu, ali se evropske zemlje do sada nisu odazvale tom pozivu.

Velika Britanija obezbeđuje pratnju brodovima koji plove pod njenom zastavom otkako je Revolucionarna garda Irana sredinjom jula zaplenila naftni tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

Teheran je juče saopštio da je zaplenio još jedan tanker, što je treći trgovački brod koji su iranske snage zaplenile u prethodnih nekoliko nedelja.

Ranije danas saopšteno je da nemačka kancelarka Angela Merkel i cela Vlada trenutno ne vide razlog da Nemačka ulestvuje u pomorskoj misiji koju predvodi SAD u Ormuskom moreuzu.

"Kancelarka ne vidi učešće u misiji koju predvodi SAD u ovom trenutku - i svi se u nemačkoj Vladi slažu s tim", izjavila je portparolka na konferenciji za novinare.

Američka ambasada u Berlinu je u prošli utorak saopštila kako su Sjedinjene Države zatražile od Njemačke da se pridruži Francuskoj i Velikoj Britaniji u misiji zaštite brodskog saobraćaja kroz moreuz i "borbu protiv iranske agresije". Njemačka je zahtev odbila.

XS
SM
MD
LG