Dostupni linkovi

Berlin: Njemačka neće sudjelovati u vojnoj misiji u Ormuskom moreuzu


Pripadnici Revolucionarne garde Irana na brodu Stena Impero
Pripadnici Revolucionarne garde Irana na brodu Stena Impero

Njemačka kancelarka Angela Merkel i cijela Vlada trenutno ne vide razlog da Njemačka sudjeluje u pomorskoj misiji koju predvodi SAD u Ormuskom moreuzu, izjavila je u ponedjeljak portparolka Vlade.

"Kancelarka ne vidi učešće u misiji koju predvodi SAD u ovom trenutku - i svi se u njemačkoj Vladi slažu s tim", izjavila je portparolka na konferenciji za novinare.

Američka ambasada u Berlinu je u prošli utorak saopštila kako su Sjedinjene Države zatražile od Njemačke da se pridruži Francuskoj i Velikoj Britaniji u misiji zaštite brodskog saobraćaja kroz moreuz i "borbu protiv iranske agresije". Njemačka je zahtjev odbila.

Revolucionarna garda Irana presrela je 19. jula tanker Stena Impero u Ormuskom moreuzu. Brod je zaplijenjen sa 23 člana posade.

Iran je saopštio da je to odgovor na to što je britanska Ratna mornarica 4. jula pomogla vlastima Gibraltara da zaplijene iranski naftni tanker.

Velika Britanija tvrdi da je zapljena iranskog tankera bila legalna pošto je postojala sumnja da će brod prekršiti sankcije Evropske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

XS
SM
MD
LG