Dostupni linkovi

Rusija: Reagovaćemo ukoliko SAD razmeste rakete u Aziji


Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u ponedeljak da će njegova zemlja biti primorana da započne razvoj kopnenih raketa kratkog i srednjeg dometa, ako SAD to učine nakon kraha Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF).

"Rusija ne može da ignoriše stanje stvari nakon povlačenja Amerike iz INF-a i da se zadovoljava u potpunosti neosnovanim izjavama Vašingtona i njihovih saveznika o miru", rekao je ruski predsednik.

Putin je naglasio da Rusija ne odustaje od svojih preuzetih jednostranih obaveza i da će svi postupci biti isključivo recipročnog karaktera.

On je naveo da Rusija smatra da je potrebno nastaviti pregovore u punom formatu o strateškoj stabilnosti i bezbednosti, te da je Moskva spremna da to učini, bez odlaganja.

Ruski predsednik smatra da će povlačenje Vašingtona iz INF-a neminovno dovesti do destabilizacije globalne bezbednosti.

Ruski lider naredio je Ministarstvu odbrane i spoljnih poslova da prate korake Vašingtona u vezi sa raspoređivanjem raketa srednjeg i kratkog dometa.

Prethodno je Moskva upozorila da će reagovati ukoliko SAD realizuju najavljenu odluku o raspoređivanju raketnog sistema u Japanu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov naglasio je da Rusija ne planira da bude uvučena u trku u naoružanju sa Vašingtonom, ali da će odbrambeno odgovoriti na svaku pretnju.

"Ukoliko počne raspoređivanje novog američkog sistema u Aziji, onda će naši koraci ići u smeru da pariraju ovoj pretnji", istakao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Tokio uskoro stacionirati američki raketni sistem "MK-41".

Rjabkov je naglasio da će, ukoliko taj sistem bude postavljen u Japanu, onda bez sumnje i to biti uzeto u obzir prilikom sličnih planova Moskve.

Američki ministar odbran Mark Esper rekao je tokom vikenda da je za to da se uskoro na kopnu u Aziji rasporede rakete srednjeg dometa.

Esper je izjavio dan nakon što se Amerika povukla iz INF-a koji je potpisan 1987. godine i zabranjivao je rakete sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.

XS
SM
MD
LG