Dostupni linkovi

Rašić: Razgovori o zajedničkom nastupu na izborima na Kosovu


Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke, potvrdio je za RSE da se vode „neformalni, prijateljski razgovori“ između pojedinaca unutar srpske zajednice na Kosovuo zajedničkom nastupanju na predstojećim prevremenim izborima na Kosovu.

On je upozorio da će Srpska lista sigurno imati konkurenciju, i da će verovatno biti više njih u ime srpske zajednice.

„Previše je rano da pričamo o neki koalicijama, ili inicijativama, o slobodnoj volji različitih ljudi, strukturi i političkih opcija. Saradnja postoji ali znate, uvek je teško među više predstavnika pronaći zajednički jezik“, navodi Rašić.

On dodaje da unazad nekoliko godina nije bilo nikakvih prijateljskih kontakata sa srpskim predstavnicima unutar institucija koji uglavnom dolaze iz Srpske liste.

„Oni su nametnuli standard da ko nije sa nama, on je protiv nas, a ko je protiv nas, on je naš neprijatelj. Mi, pre svega, sada vodimo neformalne, prijateljske razgovore koji bi mogli da dovedu do nekog zajedničkog razmišljanja ili delovanja. Ali, ovo je samo početna faza“, kazao je Rašić.

Rašić trenutno nije deo kosovskih institucija.

Srpska zajednica je u kosovske institucije predstavljena uglavnom preko Srpske liste, koja u Skupštini broji 9 od 10 poslanika ispred srpske zajednice.

Na poslednjim lokalnim izborima na severu Kosova, održanih nakon ostavke srpskih gradonačelnika iz Srpske liste zbog takse od 100 odsto, osim kandidata Srpske liste, nije bilo kandidata iz ostalih srpskih partija na Kosovu.

Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je danas odluku o raspuštanju Skupštine 22. avgusta, kako bi se otvorio put prevremenim parlamentarnim izborima.

XS
SM
MD
LG