Dostupni linkovi

Plenković: Moderna Hrvatska želi da uredi odnose sa susedima


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu na obeležavanju 24. godišnjice akcije Oluja da današnja moderna Hrvatska ceni prošlost ali jednako gleda i u budućnost i da želi da uredi odnose sa susedima.

"Današnja moderna Hrvatska, koja ceni prošlost ali isto tako gleda i budućnost, ima i političke volje i snage za uključivanje svih hrvatskih manjina i poštovanje svih njihovih prava u skladu s našim zakonima i međunarodnim dokumentima", rekao je Plenković upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Oluja ne bi dogodila da je bilo solidarnosti.

"Moderna Hrvatska svesna svoje snage i svog međunarodnog položaja želi da uredi svoje odnose sa susednim državama i očekuje da se prava hrvatskih manjina poštuju na jednak način kao što ih mi štitimo ovde u Hrvatskoj", izjavio je Plenković.

Posle svečanosti na Kninskoj tvrđavi Plenković je rekao da su državni zvaničnici u govorima zajednički poslali poruku da slobode, demokratije, države kakva je danas ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja.

"Stoga je trajna briga za njih i poboljšanje njihovog položaja jedan od ključnih zadataka", dodao je.

Najavio je i da će predsedavanje EU biti posvećeno hrvatskim braniteljima, njihovim porodicama i njihovoj žrtvi za slobodu domovine.

XS
SM
MD
LG