Dostupni linkovi

Indija poriče da je od Trumpa tražila posredovanje u sukobu u Kašmiru


Narendra Modi i Donald Trump
Narendra Modi i Donald Trump

Indija je porekla da je premijer Narendra Modi zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa da posreduje u dugogodišnjem sukobu s Pakistanom u vezi Kašmira.

Indijsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da "nije bilo takvog zahtjeva", dodajući da su sva pitanja sa Pakistanom "razmatrana samo bilateralno".

Trumpova tvrdnja da mu je ovo pitanje bilo upućeno dolazi kada je bio domaćin pakistanskom premijeru Imranu Khanu u Bijeloj kući.

I Indija i Pakistan polažu pravo na Kašmir, ali kontroliraju samo njegove dijelove.

Susjedne zemlje su vodile dva rata za teritoriju sa većinskim muslimanskim stanovništvom, a napetosti su ponovo rasplamsale u februaru, što je dovelo do prekograničnih zračnih napada.

Trump je imao prvi sastanak sa Khanom u ponedjeljak u Ovalnom uredu.

Nakon toga su razgovarali sa novinarima o različitim temama.

Kada je Imran Khanu postavljeno pitanje da li SAD može pomoći u 70-godišnjem sukobu između Indije i Pakistana o Kašmiru, on je rekao: "Samo najmoćnija država na čijem čelu je predsjednik Trump može dovesti dvije zemlje zajedno".

Trump je zatim dodao: "Dakle, prije dvije sedmice sam se sastao s premijerom Modijem i razgovarali smo o ovoj temi i on je zapravo rekao: 'Da li želite biti posrednik ili sudija?'".

"Rekao sam: 'Gdje?', a on je odgovorio: "U Kašmiru, jer ova situacija traje već godinama". "Ako mogu pomoći, volio bih biti posrednik", rekao je Trump.

Pakistan pozdravlja posredovanje treće strane u Kašmiru, dok Indija kaže da bi se sva pitanja trebala razmatrati isključivo bilateralno.

Pročitajte: Život u Kašmiru u vječitoj sjenci rata

XS
SM
MD
LG