Dostupni linkovi

U Srbiji Dan sećanja na stradale i prognane u 'Oluji'


Obeležavanje Dana sećanja na stradale i prognane u 'Oluji' ispred manastira

Na platou ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori kod Novog Sada obeležen je Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" izvršenoj pre 24 godine.

Centralnim državnim pomenom odaje se pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", kada je, prema podacima Helsinškog odbora za ljudska prava Hrvatske, početkom avgusta 1995. godine proterano oko 250.000 Srba, a ubijeno više od 600.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je okupljenima da „ne treba dati da se srpske žrtve nipodaštavaju“ i da će Srbija „znati sebe da sačuva“.

Ocenjujući da „večeras neki slave sladostrasno i slavodobitno to što su Srbi proterani iz Hrvatske", Vučić je poručio: "Nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo snažnije, možemo ali nećemo“ .

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovao je državni vrh Srbije i Republike Srpske, donedavni predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac, poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Izbegli u 'Oluji': Od kontejnera do doma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

Dačić: Pouka za budućnost

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je, povodom 24. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja", da će 4. avgust u Srbiji „trajno ostati dan koji će po zlu biti obeležavan“.

Dačić je za Pink rekao da na godišnjicu te operacije "ne treba da izražavamo mržnju prema drugima nego žaljenje zbog onoga što se desilo našem narodu i izvučemo pouke za budućnost".

Dodao je da glavna poruka komemoracije treba da bude da "ne smemo dozvoliti da se tako nešto ikada ponovi".

Mihajlović: Ne zaboravljamo žrtve

Potpredsednicа Vlаde Srbije Zorаnа Mihаjlović navela je dа Srbijа "ne zаborаvljа svoje žrtve, ali i da želi dа zаjedno sа svim susedimа rаdi nа pomirenju i stvаrаnju bolje budućnosti".

"Niko nemа prаvo dа izbriše sećаnje nа ubijene, nestаle i prognаne Srbe i etničko čišćenje u аkciji 'Olujа', kаdа je proterаno više od 200.000 nаših sunаrodnikа, аli isto tаko imаmo obаvezu dа stvаrаmo drugаčije odnose u kojimа ćemo kаo susedi sаrаdjivаti, а grаđаni živeti u miru jedni pored drugih, bez obzirа nа nаcionаlnost", navela je Mihajloviću, prema saopštenju iz njenog kabineta.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju samoproglašenu „Republiku Srpsku Krajinu“, koju su Srbi držali pod kontrolom četiri prethodne godine.

U operaciji ’Oluja’ hrvatska vojska i policija povratile su kontrolu nad delovima svoje državne teritorije.

Izbeglima koji su došli u Srbiju nije bio dozvoljen ulazak u Beograd, već samo prolaz kroz glavni grad.

Aprila 2011. godine, Haški tribunal je prvostepeno osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina za zločine počinjene tokom akcije „Oluja“. Međutim, novembra naredne godine Pretresno veće Tribunala u Hagu je poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo dvojicu generala.

Godišnjica vojne akcije "Oluja“ u Hrvatskoj se obeležava kao Dan pobede i oslobađanje okupiranih područja, te povratak oko 150.000 proteranih od 1991. godine.

XS
SM
MD
LG