Dostupni linkovi

Udruženje porodica 'Suza': Idenitifikacija žrtava Oluje u zastoju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predstavnici Udruženja porodica nestalih i poginulih "Suza" saopštili su na konferenciji za novinare u Beogradu da "ni 24 godine posle završetka akcije hrvatske vojske Oluja niko nije odgovarao za zločine nad Srbima, a da je identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka u zastoju".

Predsednica udruženja Dragana Đukić rekla je da se u susretima srpskih i hrvatskih zvaničnika sudbina nestalih ističe kao prioritet, daju se obećanja i probudi se nada kod porodica, ali da rezultati izostaju.

Ona je navela da 911 tela godinama čeka na identifikaciju u Hrvatskoj, kao i da je to "jedina zemlja u regionu koja ima lokacije grobnih mesta oko kojih su se usaglasile srpska i hrvatska komisije, a tela se ne ekshumiraju".

Načelnica odeljenja Komisije Vlade Srbije za nestala lica Ljiljana Krstić rekla je da se prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta 10.179 lica na ovim prostorima vode kao nestali.

Prema službenoj evidenciji Komisije za nestala lica, u Hrvatskoj se traga za 1.686 osoba, od toga 366 državljana Srbije, 632 Srba državljana Hrvatske čije porodice su izbegle, dok srpska komisija traži i 688 lica koja nisu evidentirana prema kriterijumima Crvenog krsta.

Krstić je dodala da je tokom 2018. i u prvoj polovini 2019. godine ekshumirano 24 lica srpske nacionalnosti na području Hrvatske koji stradali u Oluji i Bljesku, dok je u istom periodu 40 lica identifikovano i predato porodicama.

Od 2001. do 2019. godine, prema podacima Komisije, ukupno je ekshumirano 1.400 žrtava srpske nacionalnosti i od ovog broja je oko 980 lica identifikovano i predato porodicama, rekla je načelnica komisije i najavila da će se u narednom periodu istraživati lokacije u Hrvatskoj kod Petrinje i Dvora, a u Srbiji kod Bogojeva i Smedereva.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da je Oluji proterano 250.000 Srba.

XS
SM
MD
LG