Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nastavljeni protesti u Hongkongu


Demonstranti tokom protesta u Hongkongu, 4. avgust 2019.

Demonstranti u Hongkongu masovno su se preselili u luksuzni šoping kvart u nedelju nakon što je policija upotrebila suzavac da očisti područje koje su prethodno zauzimali.

Tu je policija više puta bacala suzavac i uglavnom uspela da potisne masu, ali su neki demonstranti u crnoj odeći i sa žutim šlemovima odoleli i uzvratili, bacajući na policajce kanistre sa suzavcem, jaja i drugo što im je došlo pod ruku.

Demonstranti su u nedelju podizali barikade i blokirali puteve i na pola sata potpuno blokirali prilaze glavnom tunelu u Hongkongu.

Policija u subotu uveče privela više od 20 demonstranata posle nereda na protestima koji su trajali do jutra, javila je agencija AP.

Policija je navela da su neki demonstranti bacali molotovljeve koktele i gađali policajce ciglama, bocama i drugim predmetima odbijajući da se raziđu.

Protesti traju osam nedelja, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su proširili zahteve i traže direktne izbore i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

XS
SM
MD
LG