Dostupni linkovi

Najveći pad američkih berzi u poslednjih mesec dana


Vrednost akcija na američkim berzama je u petak pala na najniži nivo u poslednjih godinu dana zbog naglog zaoštravanja američkog-kineskog trgovinskog spora, te zbog nepovoljnog izveštaja o nezaposlenosti, što pojačava strahove od usporavanja ekonomskog rasta, zbog čega se predviđa dalje smanjenje kamatnih stopa, nakon što je to učinjeno po prvi put
prošle sedmice posle dugo vremena.

Pretnja predsednika SAD Donalda Trampa u četvrtak da će od 1. septembra uvesti carine od 10 odsto na kineski uvoz vredan 300 milijardi dolara, uzdrmala je globalna finansijska tržišta zbog čega su investitori pronašli utočište u američkim državnim obveznicama i japanskom jenu.

Kina je uzvratila u petak da neće biti ucenjivana i da će uzvratiti.

“Pretnja tarifama bila je kao polivanje hladnom vodom, jer se tržište adaptiralo na američko-kineske trgovinske pregovore, međutim uvođenje carina vas podseća da je trgovinski rat i dalje tu,” ističe analitičar Majkl Antoneli iz Milvokija.

Naročito su pogođene tehnološke kompanije, koje znatan deo prihoda ostvaruju u Kini. Tako je vrednost akcija proizvođača ajfona “Apple Inc” pala za 1.75 odsto.

U međuvremenu, Ministarstvo rada je objavilo izveštaj koji pokazuje smanjenje broja novih radnih mesta, te da je u maju i junu otvoreno za 41 hiljadu manje nego što je ranije prikazano.


XS
SM
MD
LG