Dostupni linkovi

Veselji Tačiju: Nema drugog mandatara za premijera


Kadri Veselji i Hašim Tači
Kadri Veselji i Hašim Tači

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji saopštio je putem Fejsbuka da neće biti drugog kandidata za premijera Kosova.

Veselji je saopštio da je o tome obavestio i predsednika Kosova Hašima Tačija, koji mu je ranije danas uputio zvaničan dopis, tražeći od njega mandatara nove vlade nakon ostavke Ramuša Haradinaja sa premijerske pozicije.

Veselji je dodao da su izbori neizbežni i da su u interesu Kosova.

Predsednik kosovske Skupštine zakazao je za ponedeljak sastanak predsedništva Skupštine na čijem je dnevnom redu priprema za održavanje plenarne sednice za njeno raspuštanje.

Hašim Tači je prethodno zatražio od nosioca pobedničke koalicije na poslednjim izborima, Kadrija Veseljija, da predloži novog kandidata za premijera nove Vlade Kosova.

U pismu Tači navodi da pobednička koalicija koja je dobila potrebnu većinu u skupštini za formiranje vlade ima pravo da predloži novog kandidata za formiranje Vlade Kosova.

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je ostavku na tu funkciju podneo 19. jula zbog poziva Specijalizovanog tužilaštva Hagu.

Nakon njegove ostavke sve politčke partije su se izjasnile da su za prevremene izbore, dok je Tači u međuvremenu otpočeo konsultacije sa partijama o daljim koracima.

Pobedničku koaliciju čine Demokratska partija Kosova Kadri Veseljija, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

XS
SM
MD
LG