Dostupni linkovi

Srbija uputila zahtev Skoplju za izručenje bivšeg pripadnika OVK


Srbija je predala vlastima Severne Makedonije zahtev za ekstradiciju bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, Tomora Morinu, kojeg je makedonska policija uhapsila na osnovu Interpolove poternice na zahtev Srbije.

Detalji zahteva srpske strane nisu saopšteni, a u vezi sa tim odlučuje Ministarstvo pravde u Skoplju.

Savet sudskog panela za organizovani kriminal u Skoplju odbio je zahtev Morininog advokata za njegovo oslobađanje iz 30-dnevnog pritvora.

Advokat Naser Raufi je u izjavi za RSE izrazio kako je uveren u pozitivan epilog u daljoj proceduri ovog slučaja.

„Na slučaju se radi brzo i čim Beograd pošalje dokumentaciju, ja ću u nju imati uvid zajedno sa Tomorom, ali ne verujem da će poslati nešto u vezi njihovih navoda. Na kraju će odlučiti ministar pravde, odnosno vlada. Mislim da će biti dobro“, kazao je Raufi.

A zamenik ministra za evropska pitanja Severne Makedonije Bujar Osmani hapšenje Morine je ocenio 'netolerantnim', a od institucija je zatražio njegovo hitno oslobođenje.

„Morina mora da se oslobodi. Ovo što se desilo je užasno, zato što to utiče na odnose Severne Makedonije i Kosova“, kazao je Osmani.

Jetljir Zuberaj, šef kabineta kosovskog ministra spoljnih poslova u ostavci Behdžeta Pacolija, saopštio je u utorak da su kosovske vlasti u komunikaciji sa makedonskim vlastima a kako bi se osiguralo oslobođenje Morine. Kako je dodao, srpski politički nalozi za hapšenje „boraca slobode OVK-a nemaju smisla a ni zakonske osnove, i radi se o političkim igrama Beograda“.

XS
SM
MD
LG