Dostupni linkovi

Zaharova: Novi talas rusofobije


Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok 2", Njemačka
Izgradnja gasovoda "Sjeverni tok 2", Njemačka

Nacrt zakona koji predviđa sankcije kompanijama učesnicama u projektu gasovoda "Sjeverni tok dva", usvojen u Komitetu američkog Senata za spoljne odnose, ukazuje na novi talas rusofobne kampanje, ocijenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Moramo da primjetimo da do sada oni samo razgovaraju o novom talasu rusofobnih mjera u američkom Kongresu. Razgovaraju o mnogim stvarima o kojima nisu uvijek donošene odluke. Teško je reći kuda će ovo odvesti", naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, od 2011. godine Vašington je uveo sankcije Moskvi više od 70 puta pod raznim izgovorima.

Ona je istakla da time, ni bivša, niti sadašnja američka administracija nije ništa postigla jer Rusija na međunarodnoj sceni vodi nezavisnu politiku i tako će i nastaviti.

Zaharova je dodala da će tako biti i sa "Sjevernim tokom dva" jer se gradnja tog gasovoda nastavlja uprkos svim prijetnjama i sankcijama.

Da bi stupio na snagu Nacrt zakona još mora da bude usvojen u punom sazivu Senata i Predstavničkom domu i potom da ga potpiše predsjednik Donald Tramp.

Projekat "Sjeverni tok dva", koji je uglavnom završen, sprovodi ruski energetski gigant "Gasprom", a polovinu finansija obezbjeđuje njemački "Uniper" i ogranak BASF-a "Vinteršal", anglo-holandska kompanija "Šel", austrijski "OMV" i francuski "Enži".

XS
SM
MD
LG