Dostupni linkovi

Rekordnih 270 filmova na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu


Dodjela nagrada tokom prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala
Dodjela nagrada tokom prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

U Sarajevu se od 16. do 23. augusta održava jubilarni 25. Sarajevo Film Festival. Publika će u imati priliku pogledati rekordnih 270 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Online prodaja ulaznica za projekcije počinje 03. augusta, a u glavnom box officu 09. augusta.

Direktor festivala Mirsad Purivatra kaže kako je interes za festival veći nego ikada, te da imaju 30 posto više potvrđenih gostiju nego prethodnih godina. "Najave su optimistične i bit će to zaista prava fiesta u Sarajevu", rekao je on.

Jedan od najznačajnijih programa Sarajevo Film Festivala Open air i ove godine ponudit će neke od najboljih filmova koji su prikazani u svijetu u proteklih šest mjeseci.

Uz svjetsku premijeru filma "Sin" bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović koji će biti prikazan na dan otvaranja, publika u Sarajevu imat će priliku pogledati i nagrađivanu regionalnu kooprodukciju "Šavovi" srbijanskog redatelja Miroslava Terzića. Ostali filmovi izabrani su selekcije festivala u Cannesu.

"Napravili smo presjek zaista najboljih filmova sa Kanskog festivala. U Sarajevo nam dolazi pobjednik Festivala u Kanu, korejski film 'Parazit' jednoglasno proglašen najboljim filmom i od strane kritike, filmskih profesionalaca, obične publike. Dolazi nam i veliki Pedro Almodovar sa svojim filmom 'Tuga i slava'", navodi direktor festivala Mirsad Purivatra.

U sklopu Open Air programa publika će moći da pogleda i filmove "Jadnici" Ladja Lyja, "To mora biti raj" Elie Suleimanis, "Lijepo doba" Nicolasa Bedosa i "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Taranina.

Među gostima ovog programa koji dolaze na Sarajevo Film Festival su reditelji Ladj Ly, Miroslav Terzić, Elia Suleiman, glumci Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Snežana Bogdanović, Jelena Stupljanin i drugi članovi glumačkih ekipa.

Od 270 filmova koji će ove godine biti prikazani u svih 18 sekcija, ča 68 filmova imat će svetsku karijeru, a 12 međunarodnu. Purivata također dodaje kako je ovo i dobra godina za bosanskohercegovački film.

"Raduje nas da imamo dosta filmova iz takmičarskog programa koji dolaze iz BiH i regije. Imamo filmove i u studentskom, imamo filmove u kratkom i dokumentarnom programu. Imamo filmove koje možda nismo ni očekivali. Tu je na primjer dokumentarni film koji je radio Goran Bregović,a imamo i glumca Albana Ukaja koji je radio svoj drugi film i on je takođe u takmičarskom programu", dodaje Purivatra.

Treću godinu za redom značajnu podršku festivalu daje i Turistička zajednica Kantona Sarajevo (KS). Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur kaže kako je Turistička zajednica KS saradnju sa SFF-om počela 2017. Godine, a ove godine napravili su i regionalnu promociju festivala.

Turistička zajednica KS prvi put finansira nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film.

"Svima koji se nađu u Sarajevu na ceremoniji završetka SFF-a poklanjamo koncert Solomuna. Nemjerljivi su efekti, veliki broj upita dolazi iz Evrope, ali i s drugih kontinenata. Jedna ekipa iz Brazila dolazi i ne može da vjeruje da takva faca svira na otvorenom i to besplatno. Siguran sam da ćemo postići rekord u svakom smislu i da ćemo napraviti vrhunsku promociju Sarajeva", poručio je on.

Prema podacima Turističke zajednice KS već sada su smještajni kapaciteti u vrijeme održavanja SFF-a u više od 90 posto popunjeni.

XS
SM
MD
LG