Dostupni linkovi

Jordanski kralj Kušneru: Mirovni plan mora uključiti državu Palestinu


Visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner (Jared Kushner)

Jordanski kralj Abdulah Drugi pozvao je na osnivanje nezavisne države Palestine na sastanku u Amanu sa visokim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom, javlja AFP.

Kralj i Kušner razgovarali su o kontroverzom američkom planu za izraelsko-palestinski mir na početku Kušnerove turneje po Bliskom istoku.
Oni su diskutovali o "naporima da se reši izraelsko-palestinski sukob", navedeno je u dvorskom saopštenju.

Nakon posete Jordanu Kušner je otputovao u Izrael, gde će se večeras sastati sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Kušner je u junu na konferenciji u Bahreinu predstavio ekonomske aspekte plana kojim se predviđa ulaganje 50 milijardi dolara u stagnirajuću palestinsku ekonomiju.
Do sada međutim nisu objavljeni delovi plana koji se tiču ključnih pitanja kao što je potencijalno nezavisna palestinska država, kontrola Izraela nad Zapadnom obalom, sudbina Jerusalima i takozvano pravo na povratak Palestinaca u domove iz kojih su pobegli ili su oterani nakon stvaranja jevrejske države 1948. godine.

Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, a njegov zet Kušner je nagovestio da se u planu ne pominje palestinska država.Palestinci su ekonomski deo plana glatko odbacili, označivši ga kao pokušaj da budu podmićeni da se odreknu svojih prava.

Za vreme sastanka sa Kušnerom kralj je naglasio potrebu da se "postigne pravedan i trajan mir kako bi se osiguralo osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom, koja će živeti u miru i bezbednosti pored Izraela", naveo je predstavnik dvora.
Jordanski monarh je rekao da svaki mirovni plan mora biti zasnovan na rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države. To rešenje podržava veći deo međunarodne zajednice.
Jordan i Egipat su jedina dva arapska suseda sa kojima je Izrael sklopio mir.

XS
SM
MD
LG