Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran odbacio Pompeovu ponudu da poseti Teheran


IMohamad Džavad Zarif sa Alijem Hameneijem

Iran je danas odbacio ponudu američkog državnog sekretara Majka Pompea da poseti tu zemlju i obrati se njenim gradjanima, ocenivši je kao "licemeran gest".

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif poručio je Pompeu na konferenciji za medije da "ne treba da dođe u Iran".

On je naveo da bi šef američke diplomatije umesto dolaska u Iran trebalo da odobri vize iranskim novinarima za ulazak u SAD kako bi ga intervjuisali i optužio ga da je odbacio njihove zahteve.

Pompeo je u ponedeljak izjavio da Zarif u SAD može da govori slobodno i nagovestio da njemu isto nije omogućeno u Teheranu da ne bi izneo loše činjenice o režimu iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hameneija.

"Mi se ne plašimo da (Zarif) dodje u SAD gde može da govori slobodno. Da li su činjenice o (Hameneijevom) režimu toliko loše da ne može da me pusti da učinim isto u Teheranu? Šta ako njegov narod čuje istinu, nefiltriranu, neredigovanu", naveo je Pompeo na Tviteru.

Prethodnih meseci došlo je do eskalacije tenzija izmedju Vašingtona i Teherana koje su počele da rastu otkako su SAD prošle godine napustile medjunarodni nuklearni sporazum velikih sila i Irana iz 2015. i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

XS
SM
MD
LG