Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Kosovu potrebna funkcionalna vlada


Hašim Tači, predsednik Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači otpočeo je konsultacije sa političkim partijama a koje bi trebale da dovedu do raspisivanja prevremenih izbora nakon ostavke Ramuša Haradinaja.

Tači je konsultacije počeo da predstavnicima bošnjačke i turske zajednice, Mahirom Jagdžilarom ispred Turske demokratske partije Kosova (KDTP) i sa poslanicima bošnjačke koalicije Vakat, Dudom Balje i Bahrimom Šabanijem.

Tači je, kako se navodi u saopštenju, sa njima razgovarao o političkim dešavanjima nakon ostavke premijera, „pošto je Republika Kosova ostala bez vlade“.

Tači je dodao da sada postoji potreba za konkretnim koracima u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, kako bi Kosovo „što pre dobilo funkcionalnu i efektivnu vladu“.

„Ta vlada treba da odrazi volju političkih partija za novim rešenjem vlasti ili za novim izbornim procesom i da Kosovu omogući da što pre dobije vladu“, kazao je Tači.

On je najavio da će se ostali sastanci sa političkim partijama održati narednih dana, zavisno od agende i samih dešavanja unutar političkih partija. Najavio je da će se u sredu sastati i sa predsednicom Izborne komisije, Valjdetom Daka.

Konsultacije sa političkim partijama na vlasti u utorak održao je i premijer u ostavci Ramuš Haradinaj. Pozivu na razgovor jedino se nije odazvao predsednik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji.

Haradinaj je podneo ostavku 19. jula nakon poziva na saslušanje pred Specijalizovanim tužilaštvom u Hagu u svojstvu osumnjičenog. U Hagu se na saslušanju branio ćutanjem i rekao da ne očekuje optužnicu.

U ponedeljak se obratio Ustavnom sudu Kosova za "interpretaciju čina njegove ostavke sa pozicije premijera i definisanje ovlašćenja kao i funkcionisanje Vlade nakon takvog čina".

Istovremeno, pozvao je predsednika zemlje i političke partije da poduzmu potrebne korake kako bi se proglasili prevremeni izbori.

XS
SM
MD
LG