Dostupni linkovi

UN: Avganistanske i NATO snage 2019. ubile više civila nego militanti


Mesto napada u Kabulu, jul 2019.

Avganistanske i NATO snage ubile su više civila u Avganistanu u prvoj polovini 2019. godine nego talibani i drugi militanti, saopštila je Misija UN u izveštaju objavljenom danas.

Najveći broj civila stradalo je za vreme avganistanskih i NATO operacija protiv pobunjenika, kao što su vazdušni napadi ili noćne racije na skrovišta ektstremista. Pobunjenici se često skrivaju među civilima.

U izveštaju UN misije u Avganistanu navodi se da su avganistanske snage ubile 403 civila u prvih šest meseci ove godine, a međunarodne snage 314, što je kupno 717 civila. U poredjenju sa tim talibani, "Islamska država" i drugi militanti su u istom periodu ubili 531 civila.

Kako se navodi, od ukupnog broja civila koje su ekstremisti ubili njih 300 su bili su direktno na njihovoj meti. Talibani izvode skoro svakodnevne napade uglavnom usmerene na bezbednosne snage.

Talibani su odbacili pozive za prekid vatre dok vode pregovore sa SAD o završetku 18-ogodišnjeg rata. Grupa povezana sa "Islamskom državom" u medjuvremenu sprovodi napade na bezbednosne snage kao i na manjinske šiite.

SAD su zvanično završile svoju borbenu misiju u Avganistnu 2014. godine ali i dalje pružaju znatnu vazdušnu i drugu podršku lokalnim snagama koje se bore protiv obe ove grupe.

Ričard Benet iz UN misije u Avganistanu rekao je da snage u sukobu mogu da daju različita objašnjenja za ove najnovije podatke, da opravdaju svoju vojnu taktiku, i dodao da bi situacija za obične Avganistance bila popravljena ne samo kad bi se držalo medjunarodnog humanitarnog prava nego i kad bi se smanjio intenzitet borbi.

U izveštaju se navodi da je broj civilnih smrti i povreda smanjen za četvrtinu u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabeležen rekordan broj nastradalih.

Broj civilnih žrtava kao posledica napada pobunjenika pao je za 43 odsto u tom periodu. U izveštaju se precizira da je jedan od tri smrtna slučaja nastao u kopnenim borbama, a jedna petina je izazvana bombama pokraj puta. Oko 14 odsto je nastradalo kao posledica vazdušnih udara.

XS
SM
MD
LG