Dostupni linkovi

Džonson protiv novog referenduma u Škotskoj


Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da postoji šansa za postizanje novog dogovora o "Bregzitu" sa EU i izrazio je želju i za novim trgovinskim sporazumom.

"Želimo da iznesemo jasan stav da 'bekstop' nije dobar, da je mrtav i da se mora ukinuti. Sporazum o izlasku iz EU je mrtav. Ali, postoji mogućnost za novi dogovor", rekao je Džonson tokom posete pomorskoj bazi u Škotskoj.

Prema sistemu "bekstop" Severna Irska bi, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU kako bi se izbeglo vraćanje granice između Severne i Republike Irske.

Britanski premijer je istakao da sa EU želi da izgradi novo partnerstvo sa svim važnim pitanjima za London, da razmenjuje saradnju u sektorima odbrane, bezednosti, obaveštajnih podataka, kulture i nauke.

Prema njegovim rečima, u središtu je novi trgovinski sporazum koji Londonu omogućava kontrolu nad carinama i regulativama.

On je prethodno poručio liderima EU da će sa njima razgovarati o "Bregzitu" kada budu nagovestili da su spremni da promene stav o sporazumu o razlazu, rekao je njegov portparol.

Džonson je tada istakao da će se Britanija, u protivnom, pripremiti za istupanje iz bloka bez dogovora.

On je odbacio mogućnost novog referenduma o nezavisnosti Škotske.

"To je bilo jednom u životu, jednom u generaciji, svima je to rečeno. Na toj osnovu su glasali i mislim da bi bilo potpuno pogrešno da se prekrši to obećanje građanima Škotske i Ujedinjenog kraljevstva i raspisati novi referendum", kazao je Džonson.

Brisel je u više navrata insistirao na tome da neće biti novih pregovora o dogovoru postignutom u novembru prošle godine sa tadašnjim premijerom Terezom Mej.

XS
SM
MD
LG