Dostupni linkovi

Sindikati: Kapitalu nove pogodnosti, a radnicima mrvice


Matija Kroflin, Krešimir Sever i Mladen Novosel, Zagreb
Matija Kroflin, Krešimir Sever i Mladen Novosel, Zagreb

Tri najveće hrvatske sindikalne centrale tvrde da najnoviji krug porezne reforme neće podići plaće niti zaustaviti iseljavanje mladih, nego da će napuniti džepove trgovaca i ugostitelja. Hrvatska konkurentnost ne smije se temeljiti na niskim plaćama, koje su glavni razlog odlaska mladih iz zemlje, poručuju sindikati.

Najnoviji krug porezne reforme, kojim se Vlada odriče oko 3,7 milijarde kuna (oko 500 milijuna eura) prihoda u proračun godišnje - oko dvije milijarde kuna od smanjenja PDV-a sa 25 na 24 posto i oko milijardu kuna od smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu - dovest će do toga da će taj novac završiti u džepovima trgovaca i ugostitelja, kažu u sindikatima.

Dio novca izgubit će i lokalni proračuni, pa će dizati cijene komunalija, a to će, pak, dodatno opteretiti plaće koje ove mjere neće nimalo podići. Ukratko, nijedna od ovih mjera neće pomoći rastu BDP-a niti smanjiti iseljavanje mladih, poručio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

"Umjesto toga treba podići minimalnu plaću, treba raditi na tome da i druge plaće rastu, i treba prestati s praksom da se radnike može plaćati neoporezivima davanjima", kazao je.

"Ovim mjerama želi se pomoći poslodavcima, a treba ih natjerati da dižu plaće. Potpore im treba davati za nove tehnologije i nove tehnološke procese koji će unaprijediti proizvodnost rada i time stvoriti uvjete da zbog toga rastu plaće, a ne da se hrvatska konkurentnost temelji na slabo plaćenim radnicima. Kao rezultat toga imamo iseljavanje radnika i ove mjere ga neće zaustaviti", poručio je Sever.

​Porezna reforma ide na ruku poslodavcima, dok građanima ostavlja mrvice, ocijenio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel. Mjera za mlade radnike, prema kojoj će oni do 25 godina starosti biti potpuno oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, dok će oni od 26 do 30 godina starosti plaćati svega 50 posto tog poreza, je za njega - populizam. Ona neće zaustaviti mlade da i dalje odlaze van, a u odnosu na ostale radnike napravit će diskriminaciju, ocijenio je.

"Jedna tvornica ili neka ustanova u kojoj se može dobiti kvalitetno radno mjesto je deset puta veća demografska mjera od svih vladinih mjera, pa i ovih konkretno za zadržavanje mladih", tvrdi Novosel.

Dok Sever i Novosel tvrde da Vlada ovim mjerama izravno pogoduje poslodavcima i privlači ih na svoju stranu, makroekonomist Matice hrvatskih sindikata Matija Kroflin u njima ne vidi ama baš nikakve koristi za vladajuće.

"Hoće li smanjenje PDV-a za ugostitelje dovesti do toga da ugostitelji u Istri manje glasaju za IDS, a više za HDZ? Hoće li ove mjere za mlade potaći naše mlade da više izlaze na izbore, manje glasaju za antisistemske stranke, a više za HDZ? Meni se čini da ne. Dakle, čak niti s tog - nazovimo ga - politikantskog aspekta ne vidim puno racija u ovim mjerama", priznao je Kroflin.

"Mi nismo ksenofobi", poručio je Sever povodom najava poslodavaca o novom uvozu radne snage, ali tvrdi da je kod toga jedini cilj poslodavaca - dodatno sniziti cijenu rada hrvatskih radnika.

"Nismo protivnici stranaca. Za to smo da im se pomogne kada bježe od rata, gladi i suše i kada traže boljitak za sebe, jer je to njihovo pravo", kaže Sever i upozorava da - ako netko od njih sa sobom u Hrvatsku dovede i obitelj, u neko doba će i on trbuhom za kruhom dalje u Njemačku, jer mu hrvatska plaća neće biti dovoljna da tu obitelj i prehrani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG