Dostupni linkovi

Radman: Hrvatska ispunila kriterijume za šengensku zonu


Novi ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je, prema njegovim saznanjima, Hrvatska ispunila sve kriterijume za ulazak u šengenski prostor.

"Koliko čujemo, neslužbeno, osmo poglavlje bi trebalo biti uskoro zaključeno, ide se prema tom kraju… Moje je mišljenje da bi premijer mogao već početkom jeseni poslati hrvatskim građanima jednu lepu vest", rekao je Radman za regionalnu N1 televiziju.

On je istakao da je ulazak u šengenski prostor jedan od hrvatskih prioriteta kada je reč "o jačanju unutrašnje i spoljne bezbednosti".

"Hrvatska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova su kroz sve ovo vreme odradili veliki posao i imaju pohvale svih zemalja članica EU. Hrvatska je trebalo da ispuni osam poglavlja koje se tiču šengenske pravne tekovine i mislim da je, zapravo, sve pri kraju", dodao je Grlić Radman.

Upitan o mogućnosti da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Šengen zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o granici, Grlić Radman je odgovorio da ne veruje da će do toga doći i da treba tražiti kompromis.

"Prošla su vremena gubitnika i pobednika, danas svi moramo biti pobednici", dodao je hrvatski ministar.

Premijer Andrej Plenković postavio je za cilj ulazak u šengenski prostor do 2020. kada Hrvatska preuzima šestomesečno predsedavanje EU.

Zvanična potvrda EU o tome je li Hrvatska ispunila kriterijuma za ulazak Šengen očekuje se u drugoj polovini septembra.

Problem za Hrvatsku bi, međutim, mogla da predstavlja zvanična Slovenija iz koje je više puta sugerisano da bi pristanak za ulaz Hrvatske u šengensku zonu mogli da uslove njenim priznavanje i primenom arbitražne odluke o granici dve zemlje.

Slovenija je zbog bilateralnih razloga ranije blokirala i ulazak Hrvatske u EU.

XS
SM
MD
LG