Dostupni linkovi

Kina: Neki zapadni političari izazivaju nemire u Hongkongu


Kineska vlada pozvala je vladu Honkonga da kazni počinioce nasilja i da što pre ponovo uspostavi red, dan posle novih demonstracija u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zvaničnik Biroa za pitanja Hongkonga i Makaa, kineskog tela zaduženog za odnose sa Hongkongom, ocenio je da su demonstracije poslednjih meseci ozbiljno doveli u pitanje prosperitet i stabilnost tog grada.

"Mislimo da je za sada glavni zadatak Hongkonga da se kazne činovi nasilja u skladu sa zakonom, što pre ponovo uspostavi mir i očuva okruženje povoljno za poslovanje", rekla je portparolka kancelarije Sju Lujing.

Prodemokratski demonstranti sinoć su se drugi dan zaredom sukobili sa policijom u Hongkongu, kada su zabeležene najnasilnije scene do sada na toj teritoriji.

Policija Hongknga juče je u više navrata bacala suzavac i ispaljivala gumene metke kako bi potisnula demonstrante koji su saobraćajnim znakovima i kišobranima blokirali ulice u tom gradu, u još jednoj napetoj večeri u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Okršaji policije i demonstranata izbili su juče ispred kineske Kancelarije za vezu, koja predstavlja vlast Pekinga na toj teritoriji.

U saopštenju jutros policija je navela da je uhapšeno 49 "radikalnih demonstranata" zbog raznih izgreda, dodajući da su demonstranti sve nasilniji.

Istovremeno, zvanični Peking ističe da pojedini zapadni političari podstiču nemire u Hong Kongu “nadajući” se da će time izazvati probleme koji će otežati sveukupni kineski razvoj.

Jang Guang, portparol Biroa za pitanja Hongkonga i Makaa, kazao je da ti pokušaji neće uspeti jer Peking neće tolerisati bilo kakvo mešanje sa strane u zbivanja u Hong Kongu.

Protesti u Hongkongu traju sedam nedelja, a počeli su zbog protivljenja gradjana predlogu zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u medjuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomernu silu u suzbijanju protesta.

XS
SM
MD
LG