Dostupni linkovi

Novi protest u Hongkongu, policija ponovo upotrebila suzavac


Policija ponovo upotrebila suzavac nad demonstrantima u Hongkongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Policija ponovo upotrebila suzavac nad demonstrantima u Hongkongu

Više desetina hiljada ljudi učestvuje u novoj protestnoj šetnji u Hongkongu, a policija je i danas upotrebila suzavac kako bi rasterala grupu okupljenih demonstranata ispred Kancelarija za vezu kineske vlade, preneli su lokalni mediji.

Protest se održava dan pošto je policija suzavcem i gumenim mecima rasterala demonstrante na ulicama. U neredima su 24 osobe povređene, a 11 ih je privedeno.

Za nedelju je policija dozvolila održavanje skupa u parku, ali je zabranila šetnju kroz grad u koju je opozicija ipak krenula.

Jedna grupa demonstranata uputila se ka istočnom prometnom trgovačkom kvartu, gde su podigli barikade i blokirali glavnu saobraćajnicu.

Druga grupa se uputila na zapad, do Kancelarije za vezu kineske vlade u Hongkongu, gde je bio rasporedjen veliki broj policajaca.

Na tv snimcima se vidi da su policajci upotrebili suzavac protiv učesnika marša koji su podigli barikade i nedaleko od Kancelarije kineske vlade. Demonstranti su tokom prošlonedeljnih protesta gadjali zgradu kineskih vlasti farbom i jajima.

Prošlog meseca su u Hongkongu počeli masovni protesti zbog zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna dela predaju centralnim vlastima Kine na sudjenje.

Predlog zakona je povučen, ali su demonstranti svoje zahteve proširili zahtevajući direktne izbore, raspuštanje parlamenta i istragu policijske brutalnosti.

XS
SM
MD
LG