Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija ispalila suzavac na demonstrante u Hong Kongu


Demontracije u Hong Kongu

Policija u Hong Kongu je ispalila suzavac na neovlašteni protest koji uključuje na hiljade demonstranata.

Demonstranti odjeveni u crno prošli su kroz Iuen Long, oblast u kojoj je mafija prošle nedjelje brutalno napala ljude na željezničkoj stanici.

Policija je odbila da izda dozvolu za današnju povorku, navodeći visoki sigurnosni rizik.

Međutim, demonstranti su ipak krenuli prkoseći i dalje nepoznatim napadačima koji su premlatili desetine ljudi. Napadači su bili odjeveni u bijelo, suprotno boji odjeće prodemokratskog pokreta, crnoj.

Ulice Iuen Longa su pod morem kišobrana koje nose učesnici povorke. Kišobrani su simbol protesta još od demonstracija "Okupiraj centar" u Hong Kongu 2014. godine. Demonstrantima kišobrani pomažu da prikriju svoj identitet od policijskih kamera, a i štite ih od suzavca.

Prošlog mjeseca su u Hong Kongu počeli masovni protesti protiv zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje, gdje bi - kažu kritičari - njihova prava bila ugrožena.

Prijedlog zakona o tome je na kraju povučen, ali zahtjevi demonstranata su porasli: traže direktne izbore, raspuštanje Parlamenta Hong Konga i istragu policijske brutalnosti.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG