Dostupni linkovi

Hong Kong: Banda napala voz sa demonstrantima


Demonstranti, Hong Kong
Demonstranti, Hong Kong

Policija Hong Konga branila je svoje postupke nakon što su opozicioni poslanici rekli da snage reda nisu zaštitile voz pun demonstranata od napada bande trijada, nakon kojeg nije bilo hapšenja, prenosi Reuters.

Napad je uslijedio u noći nasilja tokom sve dublje političke krize povodom prijedloga zakona o izručenju ljudi u ostatak Kine radi suđenja.

Pojedinili političari i aktivisti dovode u vezu kriminalnu mrežu trijada i političko zastrašivanje i nasilje u posljednjih nekoliko godina.

Noćas su muškarci u bijelim majicama, od kojih su pojedini bili naoružani palicama, došli na željezničku stanicu u ruraloj oblasti u Juenu i upali u voz, napadajući putnike, prikazano je na snimcima koje je objavio poslanik Demokratske stranke, Lam Čeuk Ting.

Očevici kažu da su meta napada bili putnici u crnim majicama koji su bili na antivladinom protestu i da je napad uslijedio nakon što je nekoliko hiljada aktivista opkolilo kinesko predstavništvo u ovom gradu, a kasnije se sukobilo sa policijom.

Lam, koji je povrijeđen u napadu, rekao je da je ljut jer je policija sporo reagovala nakon što je on upozorio snage reda na probleme, prenijela je stanica RTHK.

Poslanik je rekao da je policiji bilo potrebno više od sat vremena da stigne poslije poziva i da nije zaštitila javnost, dozvoljavajući trijadama da napadaju ljude. Njegova stranka pokrenula je istragu.

Policija je saopštila da nije bilo hapšenja na stanici niti tokom naknadne potrage u obližnjem selu, ali da je istraga u toku.

Lokalni policijski komandir rekao je da je inicijalna patrola morala da sačeka pojačanja, pošto je u događaju učestvovalo više od 100 ljudi.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG