Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nakon vrućina u Evropi nevrijeme zaustavilo saobraćaj i Tour de France


Tour de France, fotoarhiv

Nakon što je rekordni talas vrućina počeo da popušta, Evropa je suočena sa novim problemima, s obzirom da su nastupile olujne nepogode s gradom koje su omele avionski i željeznički saobraćaj širom Velike Britanije i u dijelovima Francuske, i dovele do prekida čuvene biciklističke trke Tour de France.

Nakon višesatnih restrikcija u britanskom avionskom saobraćaju, Nacionalna služba za kontrolu zračnog saobraćaja (NATS) objavila je u petak da su se stvorili sigurni uslovi da bude ponovo normaliziran.

Britanski kontrolori su, pored poteškoća zbog vremenskih uslova, morali da zbog tehničkih problema unutar same NATS prizemljuju pojedine letove, prenosi AP.

Uprkos smanjenju rekordnih temperatura, zbog pregrijavanja šina i samih materijala na vozovima došlo je i u petak do kašnjenja širom Britanije, kao i na vozovima koji saobraćaju iz Pariza, gdje je u četvrtak registrirananajviša temperatura ikada izmjerena u tom gradu - 42,6 stepeni Celzia.

Organizatori Tour de Franca suočili su se sa velikim problemima, jer su morali da zaustave 19. etapu takmičenja zbog snijega i bujice na putu kod oblasti Tignes, u Alpima.

Bagerima i ostalom mehanizacijom pokušavaju da uklone blato i nanose.

XS
SM
MD
LG