Dostupni linkovi

Optužnica protiv Ibre Ćufurovića zbog ratovanja u Siriji


Ibro Ćufurović
Ibro Ćufurović

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ibre Ćufurovića (1995) iz Velike Kladuše zbog organiziranja terorističke grupe. Ćufurović je prvi državljanin Bosne i Hercegovine koji je deportiran iz Sirije u aprilu 2019. godine.

„Optuženi se tereti da je dana 21. aprila 2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama tzv. ISIL-a, koji je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkom organizacijom“, saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20. aprila 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga tzv. ISIL-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

Ćufurović je u kurdskom zatvoru proveo 17 mjeseci dok se nisu postigli uvjeti za njegovo izručenje BiH, i to na osnovu INTERPOL-ove potjernice.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa članom 201. KZ-a BiH.

Ćufuroviću je nakon izručenja u BiH određen pritvor koji i dalje traje.

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta

Roditelji bosanskog militanta sa sirijskog ratišta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

XS
SM
MD
LG