Dostupni linkovi

Abas: Obustavljamo primjenu svih sporazuma sa Izraelom


Mahmud Abas
Mahmud Abas

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je da je odlučio da obustavi primjenu svih sporazuma sa Izraelom, dan nakon što su SAD blokirale u UN-u pokušaj osude izraelske akcije rušenja palestinskih kuća.

"Objavljujemo odluku rukovodstva da obustavimo primjenu sporazuma potpisanih sa izraelskom stranom", rekao je Abas u govoru u Ramali, na Zapadnoj obali.

Palestinski zvaničnici ranije su prijetili da će preduzeti ovaj korak, a Abas nikada do sada nije govorio ovako jasno o obustavi primjene sporazuma, prenio je AFP.

On je rekao da će Palestinci odmah formirati komisiju koja će se baviti realizacijom odluke.

Dvije strane sarađuju u vezi sa različitim pitanjima, od snabdijevanja vodom do bezbjednosti, pa bi povlačenje iz sporazuma moglo da utiče na sigurnost na Zapadnoj obali.

Abas /84/ je i ranije prijetio ovom mjerom, ali je nikada nije realizovao.

SAD su blokirale inicijativu Kuvajta, Indonezije i Južnoafričke Republike da Savjet bezbjednosti UN osudi akciju u kojoj je Izrael ove sedmice porušio kuće Palestinaca u predgrađu Jerusalima.

Izrael je objavio da su objekti bili izgrađeni suviše blizu granične ograde, koju ova država smatra veoma važnom za svoju bezbjednost.

XS
SM
MD
LG