Dostupni linkovi

Abas: Obustavljamo primjenu svih sporazuma sa Izraelom


Mahmud Abas

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je da je odlučio da obustavi primjenu svih sporazuma sa Izraelom, dan nakon što su SAD blokirale u UN-u pokušaj osude izraelske akcije rušenja palestinskih kuća.

"Objavljujemo odluku rukovodstva da obustavimo primjenu sporazuma potpisanih sa izraelskom stranom", rekao je Abas u govoru u Ramali, na Zapadnoj obali.

Palestinski zvaničnici ranije su prijetili da će preduzeti ovaj korak, a Abas nikada do sada nije govorio ovako jasno o obustavi primjene sporazuma, prenio je AFP.

On je rekao da će Palestinci odmah formirati komisiju koja će se baviti realizacijom odluke.

Dvije strane sarađuju u vezi sa različitim pitanjima, od snabdijevanja vodom do bezbjednosti, pa bi povlačenje iz sporazuma moglo da utiče na sigurnost na Zapadnoj obali.

Abas /84/ je i ranije prijetio ovom mjerom, ali je nikada nije realizovao.

SAD su blokirale inicijativu Kuvajta, Indonezije i Južnoafričke Republike da Savjet bezbjednosti UN osudi akciju u kojoj je Izrael ove sedmice porušio kuće Palestinaca u predgrađu Jerusalima.

Izrael je objavio da su objekti bili izgrađeni suviše blizu granične ograde, koju ova država smatra veoma važnom za svoju bezbjednost.

XS
SM
MD
LG