Dostupni linkovi

Haradinaj se vratio u Prištinu, danas zaseda Vlada Kosova


Ramuš Haradinaj na prištinskom aerodromu nakon povratka iz Haga

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj vratio se u četvrtak uveče iz Haga na Kosovo i najavio da će u petak da se vrati svojim obavezama i radu.

Istakao je da je nakon ostavke izvršio zakonsku obavezu ispred Specijalizovanog tužilaštva koje se u sredu odazvao na razgovor, ali je odlučio da se brani ćutanjem.

"Moja odluka o ostavci i moja poslednja delovanja su poruka da nas nikakve zloupotrebe prema Kosovu neće uzdrmati od našeg suverenog prava", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

"Granice Kosova ne sme niko da dira. Kosovu se ne može nametnuti 'Dodik republika'. Tržište za priznanje, a taksa do priznanja. Bezuslovni dijalog, i to odmah", istakao je.

Haradinaj navodi i da će kao Vlada u ostavci obavljati svoje dužnosti "jer se ne sme dozvoliti vakum". One koji drugačije misle pozvao je da se obrate Ustavnom sudu i najavio je da će odluke tog suda poštovati.

Haradinaj je sazvao za danas (26. 07.) redovnu sednicu vlade sa nekoliko tačaka dnevnog reda.

Njegov savetnik Haki Šatri, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se danas diskutovati o pitanjima koja su u skladu sa Vladom u ostavci, bez kršenja zakona ili Ustava.

Ramuš Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije nakon poziva Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je u četvrtak da će sledeće nedelje otpočeti konsultacije sa političkim partijama, odnosno koalicijama o sledećim koracima "koji bi doveli do prevazilaženja situacije koja je stvorena nakon ostavke premijera".

XS
SM
MD
LG