Dostupni linkovi

SAD: Nastavak izvršenja smrtne kazne nakon 16 godina


Džohar Carnajev, osuđen na smrtnu kaznu zbog postavljanja bombi tokom maratona u Bostonu 2013.
Džohar Carnajev, osuđen na smrtnu kaznu zbog postavljanja bombi tokom maratona u Bostonu 2013.

Američko Ministarstvo pravosuđa objavilo je da se nakon 2003. godine, kada je poslednji put izvršena smrtna kazna, nastavlja njena primena i odmah su zakazana pogubljenja pet osuđenika.

"Kongres je ubrzanom procedurom odobrio smrtnu kaznu kroz Zakon koji su usvojili poslanici u oba Doma Kongresa a potpisao je predsednik Donald Tramp", navodi se u saopštenju američkog ministra pravde Viljema Bara.

U saopštenju se ističe da Ministarstvo pravde podržava vladavinu prava i da "duguju žrtvama i njihovim porodicama sprovođenje kazne koje izrekao pravosudni sistem".

Tramp je zatražio povećanje upotrebe smrtne kazne za krijumčare droge i serijske ubice.

Demokratska senatorka Dajan Fejnstejn (Dianne Feinstein), članica komiteta za pravosuđe, kaže da je ova odluka pogrešna.

“Federalna vlada bi trebalo da bude na čelu napora da se okonča ova brutalna i često okrutna kazna, a ne da se zalaže za njeno vraćanje. Vreme je da idemo napred i ostavimo ovu užasnu praksu iza nas,” navela je Fejnstejn.

Ministarstvo pravde ističe da su zakazana pogubljenja pet osuđenika kojima je najstroža kazna izrečena zbog užasnih ubistava i seksualnih zločina.

Trenutno 62 zatvorenika čeka na izvršenje smrtne kazne, među njima i Džohar Carnajev zbog postavljanja bombi tokom maratona u Bostonu 2013. Tom prilikom je poginulo troje a ranjeno 280 ljudi.



XS
SM
MD
LG