Dostupni linkovi

Carnajev osuđen na smrtnu kaznu


Bostonski bombaš Džohar Carnajev osuđen je na smrtnu kaznu zbog učešća u bombaškom napadu izvršenom pre dve godine na Bostonskom maratonu.

Tom prilikom poginulo je troje, a povređeno je više od 260 ljudi.

Kako je javio AP, verovatno je da će posle ove odluke biti uložena žalba odbrane, pa bi slučaj mogao da se oduži još nekoliko godina dok ne budu iscrpljene sve zakonske mogućnosti žalbe, ali ukoliko one budu odbijene, Carnajev bi mogao da bude prvi pogubljeni zatvorenik u periodu posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Porota sastavljena od 12 članova jednoglasno je donela odluku o smrtnoj kazni za Carnajeva (21), koji je na izricanju presude stajao s prekrštenim rukama.

Odluka je doneta posle ukupno 14 sati većanja tokom tri dana, što je bilo medijski najpraćenije suđenje za terorizam u SAD još od suđenja za bombaški napad u Oklahoma Sitiju pre dve decenije.

Porota je morala jednoglasno da donese odluku da bi Carnajev dobio smrtnu kaznu. U suprotnom slučaju, on bi automatski dobio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti za uslovnu slobodu.

U napadu izvršenom 15. aprila 2013. blizu cilja Bostonskog maratona je poginulo troje, a povređeno više od 260 ljudi.

Odbrana je tvrdila da je Džohar u vreme izvršenja zločina bio povodljivi 19-godišnjak, na kojeg je veliki uticaj izvršio njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

XS
SM
MD
LG