Dostupni linkovi

Biciklisti iz Kragujevca krenuli ka Mostaru


Kragujevački biciklisti na putu za Mostar, fotoarhiv

Iz Kragujevca je u sredu startovao 16. Biciklistički maraton do Mostara, tradicionalna sportska manifestacija, ustanovljena 2004. godine, u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i obnavljanja pobratimstava između ova dva grada.

Trasu dužu od 400 kilometara, preko Užica, Višegrada i Sarajeva, učestvuje 20 maratonaca iz Kragujevca, Jagodine, Čačka, Kraljeva i Leskovca, i jedan biciklista iz Italije, a među njima su i četiri paraolimpijca.

Planirano je da na Stari most u Mostaru stignu u subotu gde će im biti priređen svečani doček.

Biciklisti koji su startovali iz Kragujevca u Mostaru će biti gosti Sportskog saveza tog grada, a u nedelju će prisustvovati međunarodnom takmičenju "Skokovi sa Starog mosta", na kome učestvuju i sportisti iz Kragujevca.

Idejni tvorac i učesnik svih dosadašnjih maratona, generalni sekretar Paraolimpijske akademije "Junior" iz Kragujevca Goran Nikolić rekao je za Radio Slobodna Evropa da su biciklisti u proteklih 15 godina dali svoj doprinos jačanju pobratimskih veza između Kragujevca i Mostara, ali i da su podstakli i druge gradove da obnavljaju stara prijateljstva u regionu, za šta, kako je rekao, među građanima postoji dobro raspoloženje.

"To raspoloženje vidljivo je ne samo u Mostaru i Kragujevcu, nego i u svim gradovima kroz koje prolazimo. Od obnavljanja pobratimskih veza u Kragujevcu je na različitim sportskim takmičenjima, kulturnim i turističkim manifestacijama boravilo nekoliko hiljada građana Mostara, a isto toliko Kragujevčana istim povodom gostovalo je u Mostaru", rekao je Nikolić.

On je dodao da organizatori maratona nameravaju da podstiču nove oblike saradnje, posebno među mladima.

"Već sada u različitim sportskim takmičenjima godišnje učestvuje više od 1.000 mladih iz Kragujevca i Mostara, koji imaju priliku da upoznaju kulturu i običaje svojih domaćina, da se druže i razvijaju prijateljstvo", rekao je Nikolić.

Prvi maraton vožen je 2004. godine, u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i obnavljanja pobratimstva između dva grada, prekinutog tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Biciklom od Kragujevca do Mostara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG