Dostupni linkovi

Biciklistički maraton Kragujevac – Mostar: Vožnja mira na +40


Iz Kragujevca je u sredu startovao 12. Tandem - bicilistički maraton do Mostara, tradicionalna sportska manifestacija, ustanovljena 2004. godine, u čast obnavljanja Starog mosta na Neretvi i obnavljanja pobratimstava između ova dva grada.

Na put dug 420 kilometara, preko Užica, Višegrada i Sarajeva, krenulo je rekordnih 15 biciklista, među kojima i tri tandem biciklističke posade, sa tri sportiste sa invaliditetom.

Goran Nikolić, iz Paraolimpijskog kluba Junior, kaže za Radio Slobodna Evropa da manifestacija prijateljstva između Kragujevca i Mostara, ove godineima poseban značaj, nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima i da ovakvi sportski poduhvati doprinose prevazileženju netolerancije koje još uvek ima među narodima na ovim prostorima.

“Mi apsolutno, nikada, nismo imali ni jedan problem u Bosni i Hercegovini. Niko od ovih ljudi, kada smo sastavljali tim, nije ni pomislio, a kamo li pitao ili bio u dilemi da li će nam se nešto neprijatno dogoditi. Ako bi bar još neko učinio ovako mali korak, mislim da bi nam svima bilo bolje na ovim zajedničkim prostorima”, kaže Nikolić.

U čast maratonaca pušteno je jato golubova, kao simbol mira i prijateljstva, a maratonce su iz Kragujevca put Mostara, po trediciji ispratili i najmlađi biciklisti iz kragujevačkih obdaništa.

Maratonce će do Čačka pratiti i petnestogodišnji biciklisti Veljko Maksimović i Dušan Kostović, koji planiraju da već sledeće godine izvoze maratona do Mostara.

“Planirali smo i ove godine da i i mi idemo ali nam se ta želja nije ispunila, tako das mo odlučili da ih ispratimo do Čačka i tako na neki način pomognemo koliko možemo”, kaže Maksimović.

“Hteli smo da probamo da izvozimo tih 420 kilometara što ćemo i učiniti najverovatnije sledeće godine. Zainteresovani smo za nova druženja, poznanstva i prijateljstva”, kaže Kostović.

Njihov stariji kolega Miroslav Aksentijević kaže da nipaklena temperature nije poklolebala njega i njegove kolege da učestuju u ovoj tradicionalnoj misiji prijateljsta sa narodom Bosne i Hercegovine.

“Kada se ima volja i želja da se napravi most prijateljstva između bratksih gradova Kragujevca i Mostara, usput prolazeći kroz drage nam gradove, Užice, Višegrad i Sarajevo, onda ni ovako visoka tenmperatura ne predstavlja problem”, kaže Aksentijević.

Milan Grujić
Milan Grujić

Kragujevačkim biciklistima po drugi put se pridružio i Milan Grujić, bhiciklista iz Kruševca, za koga je prošlogodišnji marathon predstavljao fantastično iskustvo, bez obzira na veliki napor i nesnosne vrućine.

“Prošle godine je bilo prelepo, pravo uživanje. Ove godine je velika vrućina, ali se nadam da će i ove godine biti lepo. Nigde nisam čuo neki negativan komentar pema nama već sam lepe reči dobrodošlice”, kaže Grujić.

Kragujevac i Mostar su gradovi pobratimi od 1973. godine, a prijateljske kulturne, sportske i privredne veze bile su prekinute tokom ratova i raspada bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG