Dostupni linkovi

Koksara Lukavac i indijski direktor optuženi zbog zagađenja


Global Ispat koksna industrija Lukavac
Global Ispat koksna industrija Lukavac

Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu protiv Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) doskorašnjeg generalnog direktora Debašiš Gangulija "zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša".

Ganguli, koji ima indijsko državljanstvo, je pred samo podizanje optužnice smijenjen sa ove funkcije i napustio je BiH nakon što je mu Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vraćena mu je putna isprava.

Uz optužnici, koju je Sud danas potvrdio, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je predlagalo pritvor i raspisivanje međunarodne potjernice, o čemu Sud još nije odlučio.

Lukavačka fabrika koksa i Ganguli optuženi su da nisu, kako im je bilo propisano dozvolom Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, ulagali u ekološke projekte, koji bi doveli do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo. Bili su dužni u periodu od pet godina uložiti u te projekte 111 miliona konvertibilnih maraka (oko 55 miliona eura).

"Zbog propuštanja ulaganja u ekološke projekte, različitim vještačenjima i stručnimanalizama zraka, vode i tla, nakon nekoliko događaja u kojima je došlo do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca tokom 2018. godine, je utvrđeno da je emisija štetnih i otrovnih polutanata,od kojih su neki i kancerogeni, dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene granične vrijednosti", navedeno je u optužnici.

U avgustu prošle godine Radio Slobodna Evropa objavio je da su rijeke Spreča, Bosna i Sava pretrpjele su jednu od najvećih ekoloških katastrofa, nakon što je iz GIKIL-a, koji se bavi proizvodnjom koksa, sirovim benzolom i katranom, sulfatom, te drugim kemijskim sredstvima, iscurio katran.

Iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona poručili su tada da je ova ekološka katastrofa ozbiljno ugrozila zdravlje pola milijuna ljudi koji žive na području Tuzlanskog kantona.

XS
SM
MD
LG