Dostupni linkovi

Theresa May lideru Laburista: Tvoje vrijeme je isteklo


Britanska premijerka u odlasku
Britanska premijerka u odlasku

U svom posljednjem obraćanju u svojstvu premijerke Velike Britanije pred parlamentom, Theresa May obratila se lideru opozicionih Laburista i predložila mu da bi trebao pratiti njen primjer i dati ostavku.

May koja će kasnije u srijedu zvanično predati premijersku poziciju novoizabranom lideru konzervativaca Borisu Johnsonu, nakon što nije uspjela obezbjediti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, povukla se nakon tri godine na poziciji.

Brojni zastupnici Laburističke stranke nisu zadovoljni Corbynovim liderstvom, naročito njegovim rješavanjem dugugodišnje antisemitske krize unutar stranke i njegovog dvosmislenog stava prema poziciji Laburista prema Brexitu.

"Kao liderka stranke koja je prihvatila da je njeno vrijeme isteklo, možda je za njega sada vrijeme da uradi isto," rekla je May prema zastupnicima.

May je preživela glasanje o poverenju u decembru nakon što je parlament tri puta odbacio njen sporazum o Brexitu, čak i nakon što je obećala da će otići ako sporazum između Britanije i Brisela o izlasku bude usvojen, na kraju se pokorila pritisku svojih zastupnika odstupajući sa pozicije kako bi mogli izabrati novog premijera.

Nakon glasanja članova Konzervativne stranke, Boris Johnson je odabran za njenog nasljednika.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG