Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Arhitekta kampanje za Brexit je savjetnik novog britanskog premijera


Boris Johnson

Novoizabrani premijer Velike Britanije Boris Johnson će imenovati Dominica Cummingsa, arhitekte kampanje za napuštanje Evropske unije (Brexit), za višeg savjetnika, rekao je izvor agenciji Reuters, potvrđujući kako se nada da će tim novog britanskog lidera do 31. oktobra dovesti do okončanja dogovora o Brexitu.

Johnson, koji će kasnije danas zvanično stati na funkciju britanskog premijera, radio je s Cummingsom na Vote Leaveu, kampanji koju su zagovarači ideje o Brexitu hvalili kao bolje finansiranu od one da Velika Britanija ostane u EU s jednostavnom porukom da bi zemlja trebala "preuzeti kontrolu nad sobom".

Međutim, dovodeći Cummingsa na takvu važnu funkciju, Johnsonov tim rizikuje reakciju nekih zakonodavaca, uključujući i nekih poslanika koji su se zalagali za Brexit i ogriješili o oštar jezik bivšeg šefa kampanje, podsjeća Reuters.

Johnson ima samo 99 dana da se uhvati u koštac sa krizom Brexita, koja je zaustavila ekonomski rast, srušila donedavnu premijerku Theresu May i duboko podijelila britansko društvo.

Izvor u Johnsonovom timu potvrdio je imenovanje Cummingsa, za koga se ranije utvrdilo da je prezirao parlament zbog toga što se nije pojavio pred zakonodavcima koji su istraživali "lažne vijesti" i referendum o Brexitu.

Cummings, koji je organizovao zvaničnu kampanju "Ostavi glas", rekao je da je ponudio da svjedoči.

Ovaj 47-godišnjak je pohvaljen od nekih aktivista Brexita za njegovu uspješnu strategiju da uvjeri birače da se povuku na referendumu 2016. godine, ali neki zakonodavci ga mrze zbog njegovog grubog ponašanja i naizgled nepoštovanja parlamenta, dodaje Reuters.

U vrijeme referenduma, kolega iz kampanje je rekao da Cummings "koristi sovjetske tehnike propagande" te da je fokusiran na dvije poruke - napuštanjem EU bi se predalo 350 miliona funti javnoj zdravstvenoj službi, te da bi se Turska mogla pridružiti bloku.

Sarah Wollaston, bivši poslanica iz reda konzervativaca, koja je napustila stranku zbog Brexita, rekla je prije nego što je imenovanje Cummingsa potvrđeno: "Ako je istina, [to] bi bila užasna greška - da se imenuje neko ko je nepoštovao parlament".

"Vrlo rijetko se to događa i bilo bi sramotno da [takvu osobu] nagradi premijer sa tako važnom ulogom", ocijenila je Wollaston.

XS
SM
MD
LG