Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rekonstrukcija rumunske vlade, smena šefa diplomatije


Zastava EU ispred parlamenta Rumunije u Bukureštu, fotoarhiv

Rumunski predsednik Klaus Iohannis odobrio je danas rekonstrukciju levičarske vlade, uključujući i smenu šefa diplomatije Teodora Meleskanua, optuženog za nekoliko pogrešnih koraka od dolaska na funkciju početkom 2017., prenosi AFP.

Rekonstrukciju vlade, koja se odnosi na tri portfelja, zatražila je socijaldemokratska premijerka Vijorika Dančila posle odvođenja bivšeg lidera stranke Liviua Dragnee u zatvor na služenje kazne od tri i po godine zbog korpucije.

Meleskanua (78) vetarana diplomatije koji je počeo da se bavi politikom 1966. godine za vreme komunističkog režima Nikolaea Čaušeskua, zameniće Ramona Manesku, bivša poslanica Evropskog parlamenta. Ona će biti prva žena na funkciji šefa diplomatije u Rumuniji.

Sada bivšem ministru se, između ostalog, zamera što je nije dobro ogranizovao za Rumune u inostranstvu glasanje na izborima za Evropski parlament. Kritikovan je zbog malog broja glasačkih mesta u evropskim gradovima.

U okviru rekonstrukcije rumunske vlade, smenjena je ministarka unutrašnjih poslova Karmen Dan kritikovana zbog represije protesta protiv vlasti u avgustu 2018. godine. Nju će zameniti senator Nikolae Moga.

Vlada je imenavala bivšeg ministra odbrane Mihaja Fifora za potpredsednika koji će u vladi biti zadužen za strateško partnerstvo.

XS
SM
MD
LG